Wat is Social Media Marketing?

In deze social media uitleg vind je antwoord op de vraag ‘wat is social media?’. Social Media omvat alle activiteiten die je uitvoert op sociale platformen zoals Facebook en Twitter met veelal als doel om meer bezoekers en klanten te krijgen voor je bedrijf. Door met regelmaat zichtbaar te zijn vergroot je de aandacht van kijkers naar jou als ondernemer en naar je bedrijf.

Deze activiteiten zijn gebaseerd op het produceren van content en het vormen van interactie rond deze content. De content kan een mix zijn van tekst, afbeeldingen, video en audio. Daarnaast zijn er steeds meer nieuwe technieken in opkomst zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Hierbij wordt de echte wereld en technologie met elkaar gecombineerd.

Social media

Voorbeelden van Social Media platformen

Er zijn tal van social media platformen. Facebook is met 1.5 miljard gebruikers veruit het grootst. Het platform LinkedIn wordt veel gebruikt door de zakelijke wereld, Twitter veel in de journalistiek, Snapchat veel onder jongeren en Youtube veel onder videokijkers van alle leeftijden.

Hoe werken Social Media?

Social media kenmerkt zich door interactie en transparantie. Een bericht dat veel gevoelens opwekt bij kijkers. Alle social media platformen draaien om ‘user generated content’. Ofwel inhoud geproduceerd door de gebruikers. De platformen faciliteren een openbare centrale plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Mensen die content aanbieden (vaak om er beter van te worden) ontmoeten mensen die op zoek zijn naar kennis of entertainment.

Social Media is gratis omdat de bedrijven achter deze platformen betaald worden door adverteerders die zich graag in het publiek mengen. Bedrijven zoals Facebook vergaren data en surfgedrag om anonieme gegevens te kunnen delen met adverteerders. Hierdoor worden veelal advertenties getoond die goed passen bij de interesses van de kijkers. De relevantie van de advertenties is hierdoor hoger dan bijvoorbeeld een folder. In een folder zie je veel zaken die je niet interessant vind.

Social media trends en tips 2018

Waarom zitten mensen op social media?

Er zijn een aantal redenen te noemen waarom mensen op social media zitten:

  • actualiteiten volgen
  • slimmer worden
  • mensen ontmoeten
  • relaties onderhouden
  • tijdverdrijf

Voordelen van social media

De bovenstaande redenen geven direct een beeld van de voordelen van social media:

  • social media laten altijd actuele zaken zien
  • er wordt veel kennis gedeeld waardoor je slimmer kunt worden
  • vrijwel iedereen in je direct omgeving zit wel op een platform waardoor je snel nieuwe mensen leert kennen
  • je kunt eenvoudig communiceren met anderen, waardoor relaties onderhouden makkelijker gaat
  • social media staat altijd aan; als je niets te doen hebt log je in en kijk je wat er te doen is

Nadelen van social media

Social Media kanalen zijn gebrand rond relevantie. En relevantie wordt bepaald door de ‘engagement’ rond een bericht; het aantal likes, het aantal reacties, etc. Daardoor kunnen berichten op tijdlijnen erg beïnvloed worden.

De transparantie van social media kan ook nadelig zijn. Iemand die kwaad wil kan eenvoudig iets vervelends over je delen met een grote hoeveelheid volgers. Een slechte review kan zomaar voor minder klanten zorgen.

De inhoud is niet altijd de waarheid. Er is afgelopen jaren veel nepnieuws verspreid, waardoor het vaak onduidelijk is of de waarheid gesproken wordt. Een platform als Wikipedia wordt dagelijks bijgewerkt door duizenden mensen waardoor je veel sneller kunt aannemen dat hier wel de waarheid wordt gesproken.

Tenslotte is social media erg verslavend en kan het ervoor zorgen dat je geen focus meer hebt op de dagelijkse belangrijke zaken. Zoals je werk, je vrienden en belangrijke mensen in je leven.