Wat betekent Social Media?

Wat betekent Social Media? Social Media is in principe het eerste medium waar sociale interactie mogelijk is, in tegenstelling tot de traditionele media. De traditionele media zijn besloten en eenrichtingsverkeer, social media is openbaar en interactief.

Wat betekent Social Media?

Social media betekent interactie tussen leden

Zoals het woord ‘social’ al zegt betekent het dat een sociaal platform interactie tussen leden mogelijk maakt. Kenmerkend aan deze platformen is dat ze openbaar zijn voor iedereen (m.u.v. de gratis groepen).

Voorwaarde aan dit ‘gratis’ is dat je het platform toestemming geeft om gebruik te maken van jouw persoonlijke data en je surfgedrag. Deze data is nodig om je advertenties te personaliseren zodat ze passen bij je interesses. Zouden de advertenties irritant zijn dan zou je snel je Facebook sluiten. Als iedereen Facebook sluit betekent dat het einde. En dat is het laatste wat Facebook wil.

Social media betekent kennisdeling

Social media betekent niet alleen maar interactie tussen leden, maar ook een stuk kennisdeling. Veel professionals schrijven wekelijks over hun vakgebied en je zult zien dat ze daardoor ook veel volgers hebben. Daarnaast kunnen volgers bijdragen aan de kennis van elkaar en van de professional waardoor iedereen slimmer wordt in zijn vak.

Een groot verschil met bijvoorbeeld Wikipedia is dat de interactie met een artikel direct onder het artikel zichtbaar is en dat het openbaar is. Dit lokt veelal reacties uit tussen leden.

Social media betekent entertainment

Veel gebruikers van social media platformen willen vermaakt en entertaint worden. Het kijken van kattenfilmpjes geeft voor veel mensen een vrolijk gevoel en helpt wellicht om uit de dagelijkse sleur te komen. Opvallend is ook dat Facebook pagina’s met veel vermakende content veel sneller groeien dan pagina’s met zakelijke boodschappen. Dit komt omdat de mate van liken, reageren en delen bij indrukwekkende artikelen veel hoger is dan bij commerciële artikelen.

Social Media Monitoring Tools

Social media betekent dus vooral interactie, kennisdeling en entertainment. Wil je ook meer mensen bereiken met je boodschap via social media? Vraag een gratis demo aan van SocialMedia4You.